Zo importeer je zelf een auto uit Duitsland

2022-06-14
Marcel Hiemstra

Als je op het moment op zoek bent naar een nieuwe auto dan zul je mogelijk niet alleen rondkijken in Nederland, maar ook bij onze oosterburen. In Duitsland staan er altijd veel auto’s te koop tegen soms lagere prijs dan in ons eigen kikkerlandje. Daarom kun je een Duitse occasion op het oog krijgen. De auto importeren Duitsland zal dan nodig zijn. Dit kun je laten doen, maar je kunt het in principe ook zelf doen. In dit artikel vind je een stappenplan dat je hiervoor moet gebruiken! 

Bekijk de auto

Als je inmiddels de perfecte occasion in Duitsland hebt gevonden op het internet dan is het verstandig om de vierwieler in levende lijve te bekijken. Stap hierbij ook zeker in de auto en neem een proefrit, maar voordat je dit doet moet je eigenlijk al de hele bolide gecontroleerd hebben. Controleer de wagen bijvoorbeeld op gebruikssporen en beschadigingen, maar kijk ook onder de motorkap. Vervolgens kun je een uitgebreide proefrit maken over de Duitse wegen, dit moet eigenlijk minstens een half uur duren. Hierbij moet je de auto op diverse snelheden en ondergronden testen.

Transport naar Nederland

Ben je tevreden over de auto en heb je de koop gesloten? Er komt dan een belangrijk onderdeel aan van een Audi importeren Duitsland, namelijk het transport naar Nederland. Opnieuw kun je hierbij kiezen voor twee opties. Zo kun je zelf in de auto rijden naar je woonadres, maar je kunt ook de vierwieler laten transporteren. Het zelf rijden is het leukst zodat je direct de auto goed kunt testen, al heb je dan wel een probleem aangezien je wagen geen Nederlands kenteken heeft en het Duitse kenteken verwijderd wordt. Je kunt dan gebruik maken van een Kurzzeitkennzeichen of een Zollkennzeichen. 

Invoeren van de auto

Is je auto inmiddels in Nederland? Op papier bestaat de wagen dan nog niet in ons land, maar dit kun je eenvoudig oplossen door naar de RDW te gaan. Je nieuwe auto wordt dan in het kentekenregister ingevoerd. Hiervoor moet je een afspraak maken wat je kunt doen op de site van de RDW. Vergeet niet om de onderstaande benodigdheden mee te nemen:

  • Een legitimatiebewijs
  • Het buitenlandse kentekenbewijs
  • Certificaat van Overeenstemming
  • Een eendagskenteken als je Zollkennzeichen niet meer geldig is
  • Een autoverzekering voor de dag van de keuring

De laatste twee dingen zijn niet nodig als de auto gebracht wordt op een trailer naar het keuringsstation. 

Berekening en aangifte van de rest-bpm

Bij nieuwe auto’s wordt in Duitsland geen bpm in rekening gebracht. Een deel hiervan moet je alsnog betalen bij het importeren van je vierwieler, wat ook wel rest-bpm genoemd wordt. Je kunt gebruik maken van drie manieren voor het berekenen hiervan: de afschrijvingstabel, de koerslijst en het tegenbewijs. Voor je aangifte mag je de meest gunstige manier gebruiken. 

Nadat je de rest-bpm hebt berekend en de aangifte hebt gedaan, ben je helemaal klaar met het zelf importeren van je auto uit Duitsland. Geniet nu volop van je nieuwe vierwieler!